Dlatego kuchnia to pomieszczenie, w którym szczególnie warto zadbać o oświetlenie, aby zapewnić sobie ów komfort pracy i bezpieczeństwo. Dlatego oprócz światła sufitowego, które ogólnie rozjaśnia wnętrze, warto doświetlić punktowo wybrane strefy. Nie bójmy się ilości punktów świetlnych – dzięki technologii LED, koszty ich użytkowania są minimalne. Ilość tych punktów będzie zależeć oczywiście od wielkości kuchni, rozmieszczenia sprzętów AGD i kształtu pomieszczenia.
Niezwykle ważne jest ergonomiczne oświetlenie blatu roboczego. Należy je rozmieścić bezpośrednio nad blatem w takim miejscu, aby stojąc tam nie zasłaniać źródła światła. Oświetlenie można także zaplanować pod szafkami ściennymi – w postaci taśmy LED fot. poniżej lub opraw meblowych. Jeśli w naszej kuchni brak wiszących szafek – dobrym rozwiązaniem jest kinkiet, np. na wysięgniku.
A jak oświetlić wyspę kuchenną? Trzeba zapewnić oświetlenie z sufitu. Jeśli wyspa służy do gotowania, warto zdecydować się na okap z oświetleniem. Jeśli z jakiegoś powodu rezygnujemy z okapu lub wyspa służy tylko do przygotowania czy serwowania posiłków, można użyć technicznych opraw sufitowych. Ozdobną lampę możemy tam powiesić, ale wyłącznie poza obrębem płyty grzewczej. Gotowanie wyrzuci w powietrze drobinki rozgrzanego tłuszczu, którego łatwo się nie pozbędziemy z lampy wiszącej bezpośrednio nad palnikami.
Należy także pamiętać, aby dobrze oświetlić jadalnię, stół czy blat przy którym spożywamy posiłki. To idealne miejsce dla dekoracji w postaci lampy!
A skoro o dekoracji mowa – światło można też wykorzystać w kuchni w tym celu. Podświetlenie witryny lub wnęki fot. poniżej świetnie wyeksponuje ozdobne naczynia, pojemniki z przyprawami, pamiątkowe drobiazgi, które zwykle tam gromadzimy.
Podświetlenie dolnej krawędzi blatu* fot. poniżej* nada zabudowie kuchennej zaskakującej lekkości.